любопитно

Начало | любопитно | Декупажът – много лесна и интересна техника за украса

Декупажът – много лесна и интересна техника за украса

Аз детето | 2016-11-19

Декупажът – много лесна и интересна техника за украса

Обичате да майсторите и украсявате разни неща, нали? А и колко е хубаво да получите или подарите нещо направено от вас... Сега ще ви покажем една много лесна и интересна техника за рисуване, която обаче изглежда страхотно. Чували ли сте някога за декупажа? А виждали ли сте нещо направено или по-скоро украсено чрез тази техника. Ако сте, то вече сте те убедили, че нещо, което е изрисувано с декупаж е наистина много красиво. Също така може би сте си помислили, че тази техника е много сложна, но това изобщо не е така. Тя всъщност е наистина много лесна и дори забавна. Не е нужно да сте художник или да имате някакви невероятни умения, за да направите нещо чрез декупаж. Единственото, от което се нуждаете е време, вдъхновение и желание. И някои материали, като салфетка, лепило за порцелан или стъкло, мека четка, боички, акрилен лак и съд, който да декорирате.
Декупажът е приложно изкуство, идва от Франция и в буквален превод означава "изрязвам" или казано с други думи – изготвяне на колаж или хартиена апликация. Вече звучи лесно, нали?

При това изкуство  се изрязва мотив или изображение от различен материал (предимно хартия, но също така и дърво, кожа или тъкан). След това мотива се залепя или с помощта на различни техники за декупаж се прикрепя върху дадената повърхност за декориране (дърво, метал, плат и пр.)
Прилага се основно върху предмет като малка кутийка, чиния, ваза, свещ или елемент от обзавеждането – шкаф например. Тази техника за украсяване на предмети била изобретена от китайските селяни още през XII век с откриването на червената тънка хартия. С нея започнали да украсяват различни предмети от бита си.
В Европа декупажът води началото си още от ранното Средновековие. За пръв път за декупажа като изкуство се споменава още в края на XV век в Германия, където започнали да използват изрязани картинки за декорация на мебели. Особена популярност придобива декупажът през XVII век във Венеция, когато на мода идват мебели инкрустирани с японски и китайски орнаменти.
Венецианските майстори изкусно изрязвали мотивите и ги залепяли върху повърхността на мебелите. След това ги покривали с няколко слоя лак за защита.
Така чрез този вид апликация майсторите на мебели са опитвали да имитират скъпоструващите източни инкрустации. Във Франция декупажът бил много модерен в двора на Людовик XVI. Мария Антоанета и нейните придворни дами използвали за украса творби на Ватто и Фрагонар.

В Англия декупажът станал масово популярен през Викторианската епоха, когато се появили листи с отпечатани колекции за изрязване, достъпни за всички. Декупажът влязъл в почти всеки дом. В средата на XIX век декупажът станал особено популярен. Използвали се изображения на цветя, пастрални сцени, животни, ангелчета и други за декорация на предмети и мебели.
От Англия декупажът е пренесен в Америка като хоби, където бил особено популярен през Първата и Втората световни войни.

В наши дни тази старинна техника отново е модерна и се използва често в дизайна на чанти, шапки, подноси, украшения за елха, слънчеви часовници, съдове, опаковки и др.
Използва се и за дизайна на екстравагантни предмети от интериора на дома, дрехи и аксесоари.
След като разбрахме какво е това декупаж и историята му, която се оказа много стара и интересна, е време да ви кажем и как сами можете да украсите нещо с декупаж.
Както вече споменахме, материалите, които ще ви трябват са:

  •     първо, нещо, което ще украсявате – на практика можете да използвате почти всичко, което ви хрумне – мебели, фотоалбуми, стелажи, кутии, вази, огледала, книги, куфари, чанти, бутилки, камъни и какво ли още не;
  •     следващото нещо, което ще ви трябва, след като сне намерили най-подходящия предмет за украса е разбира се, нещо, с което да го украсите – това могат да бъдат различни снимки и картинки от списания, вестници или рекламни брошури. А също и ваши снимки, или пък неща, които сте намерили в интернет и сте разпечатали. Възможностите са безкрайни – може орнаменти от салфетки, платове, дантели, тапети, поздравителни картички, листовки, панделки, плакати, а дори и сухи цветя. Така че добре помислете, с какво ще е най-подходящо да направите вашият декупаж – него си отива с предмета, който ще украсявате;
  •     много важо е и лепилото – в почти всички книжарници продават специално лепило за декупаж, най-добре е е да използвате него;
  •     ще ви трябва и четчица – нека да е мека;
  •     ножица – за да изрежете картинките;
  •     мокър парцал – дръжте един близо до вас, за да избършете излишното лепило не само от предмета, но и ако капне някъде, за да не стане беля.

След като сте се снабдили с всички тези неща, можете да започнете и да творите. Най-лесно ще ви бъде, ако следвате тези инструкции, но прочетете първо всички, преди да започнете да правите нещо.
 

  •     1. Първо се уверете, че предметът, който ще украсите е чист и сух – това е много важно. Ако не е, почистете го с мокрия парцал, ето че бързо влезе в употреба ;-), оставете го да изсъхне и тогава продължете.
  •     2. Много внимателно и старателно изрежете картинките, с които ще правите декупажа. А ако сте избрали споменатите сухи цветя – ако имат прекалено големи дръжки или листа също ги подрежете.
  •     3. Подредете снимките върху обекта без да ги залепяте, за да видите как ще изглежда най-добре.
  •     4. Махнете ги и намажете с плътен слой лепило частите на обекта, върху които ще бъдат залепени елементите.
  •     5. Намажете с малко лепило и самата украса.
  •     6. Залепете снимките върху предмета. Леко притиснете с пръсти навсякъде по снимката, за да се залепи хубаво. Ако е картинката е много голяма започнете притискането от средата към краищата, така няма да се образуват бръчки.
  •     7. Оставете го за една нощ да изсъхне и вашият предмет с декупаж е готов. Можете да го подарите на някои или сами да го използвате.

Още няколко съвета за декупаж:
Важно е да знаете, че каквато и повърхност да декорирате, трябва първо да сте положили светла основа или най-добре – бяла (използва се бяла акрилна боя, но почти същият ефект ще постигнете и с обикновен бял латекс). Това е необходимо, за да може желаните от вас мотиви, които ще апликирате, да изпъкнат и да запазят естествения си цвят. В противен случай, цветовете няма да са наситени, а ще стоят бледи и някак ефирни. По-скоро като избелели. Ако предметът, който ще декорирате, е бял на цвят работата ви се улеснява, защото не е нужно да го боядисвате предварително.
Стъклото също става изключително ефектно, когато се декорира с декупаж, но за съжаление изисква повече време, търпение и материали. Първо трябва да помислите как да направите основата бяла. Единият начин е да боядисате цялата повърхност с бяла акрилна боя, като предварително сте обработили стъклото с glass medium, което, след като изсъхне, спомага за равномерното нанасяне на боята и предотвратява нейното “свличане”. Ако искате, обаче, да запазите стъклото прозрачно и само на места да има декорация от салфетка, трябва първо да изрежете желания мотив (например цвете), който ще апликирате. Отделете един от белите пластове и го залепете върху стъклото по вече познатия за вас начин. Изчакайте да изсъхне и нанесете бяла акрилна боя само върху белия мотив с форма на цвете, който предварително сте залепили. След като изсъхне, залепете отгоре вече цветния мотив от салфетката. Оттук нататък имате две възможности. Едната е да изпечете стъкления предмет според указанията на опаковката на лепилото, което сте ползвали, или стриктно да нанесете два слоя лак само в очертанията на залепения цветен слой от салфетката.
Дайте воля на въображението си и ще видите, че дори от една кутя от бонбони ще можете да направите нещо красиво, по лесен и забавен начин чрез тази прекрасна техника декупажа.



Коментари
2 коментара

Снежана Василева, 65 г.,

Публикувано на 25.08.2015

Благодаря много за обучението!Възхитителни сте!Днес съм вълшебно щастлива и заслугата е изцяло ваша!!! Снежка

Иванка Димитрова, 67 г.,

Публикувано на 15.01.2017

Благодаря Ви от сърце за изчерпателния урок. Ще пробвам!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град