Декупаж

Мебели за декупаж: оригинални идеи и инструкции за декориране

Мебели за декупаж: оригинални идеи и инструкции за декориране
Съдържание
  1. Какво е декупаж?
  2. Необходими материали и инструменти
  3. Избор на стил
  4. Общи принципи на работа
  5. Декоративни работилници
  6. Успешни примери

Направи си сам декупаж на стари мебели е отлично решение за тези, които искат да създадат необичаен и изразителен интериор, който подчертава ярката индивидуалност на собствениците. Можете да украсите мебелите по този начин със собствените си ръце, защото тук няма нищо сложно. Днес ще анализираме подробно как можете самостоятелно да направите декупаж на мебели и в какви среди ще се окаже прекрасна декорация.

Какво е декупаж?

Днес хората имат много възможности да украсят домовете си красиво. Изборът на потребителите е представен с голямо разнообразие от атрактивни декоративни материали, разнообразни декорации и дизайнерски артикули. Въпреки това, много собственици предпочитат да придадат на интериора по-интересен и оригинален вид, обръщайки се към техниката на декупаж. Нека да разберем подробно какво е това.

Така, декупажът е популярен и лесен начин за декориране на стари мебели или други предмети от бита. Използва налични материали като лепило, хартия, бои и различни декоративни вложки. С подобни елементи можете да украсите дървена конструкция с декорации от папие-маше, стъклени или гумени части. Има много опции, всичко зависи от въображението на майстора, който се занимава с дизайна на мебели.

Необходимо е само да се има предвид, че не всички повърхности са предназначени за декупаж. Следователно е малко вероятно да бъде възможно да се подредят конструкции, изработени от материал като пластмаса. Ето защо е важно внимателно да проучите структурата, която планирате да обработвате, както и да я подготвите правилно.

Необходими материали и инструменти

Декупажът на мебели не е толкова труден, колкото може да изглежда на пръв поглед. При провеждането на такива събития е много важно да подготвите всички необходими материали и инструменти. Препоръчително е да направите това предварително - преди началото на цялата работа, за да не се налага да бързате да търсите правилното нещо, губейки допълнително време. Препоръчително е да държите няколко основни предмета в арсенала си.

  • Малки остри ножици. В този случай е допустимо да се използват прости ножници за маникюр или специални инструменти за гоблен. Важно е само да се уверите, че острието е късо и доста остро. Опитните майстори препоръчват използването на специални ножици с тефлоново покритие. Тези инструменти не корозират. Освен това боята и други чужди материали няма да се придържат към тях.
  • Скалпел или специален нож с въртящо се острие... Тези инструменти са незаменими, когато става въпрос за обработка на плътни материали.
  • Няколко вида четки. Ще ви трябва четка за полагане на лепило, лак. Препоръчително е да използвате синтетични опции, които имат различна дебелина. Понякога се използват дунапрени гъби.
  • Грунд. Ще е необходимо за подготовка на повърхността. Допустимо е използването на PVA лепило или шпакловка с акрил.
  • лепило... Този продукт трябва да бъде внимателно подбран. Лепилото трябва да е специално - за декупаж (за плътни апликации), PVA, тапети, паста, яйчен белтък, лак на акрилна основа.
  • Фонови бои. Най-често тук се използват акрилни бои, пастели или различни пигменти.
  • Валяк. Този инструмент е незаменим, когато става въпрос за изглаждане на избраната картина, приложена върху мебелите.

Що се отнася до материалите за декупаж, тогава ще ви трябват няколко позиции.

  • Салфетки... Всички налични материали, които се препоръчват за начинаещи майстори. Можете да намерите специални копия в магазините или можете да закупите обикновени комплекти четирислойни салфетки с атрактивни снимки и рисунки.
  • Декупаж карти... Тези компоненти могат да бъдат намерени в магазините. Те са многоразмерни рисунки, подредени в комплекти по конкретна тема.

Тъй като тези елементи са предназначени изключително за декупаж, материалите, от които са изработени, отговарят напълно на всички изисквания на споменатата техника - еластични са, не могат да се разкъсат просто така, а при контакт с вода формата им остава същата.

  • Хартия от черница, ориз или банан. Това са специални влакнести материали, които обикновено се използват за ефективно декориране на прозрачни повърхности. Такава хартия не се реже с ножици - чертежите трябва да бъдат откъснати много внимателно и внимателно на ръка. Поради характерната текстура тези материали не се напрягат и перфектно копират всички очертания на основата. Работата с хартия от черница, ориз или банан е проста и удобна.
  • Разпечатки. Ако искате да оформите наистина уникален и оригинален интериорен детайл, тогава можете да използвате този материал. За целта отпечатъците, които харесвате, се отпечатват на принтера. Можете да използвате евтина хартия или дори паус - тези опции ще абсорбират оцветяващия пигмент.

За дизайни на мебели за декупаж е допустимо също така да изберете атрактивни тапети с различни щампи и картини, плат (например тюл), дантела, различни стикери. Ако сте избрали подобна техника за проектиране на мебели, тогава можете да използвате огромно количество материали. Много при избора на необходимите компоненти зависи от вашите желания и предпочитания.

Избор на стил

Преди да започнете да декорирате мебели в дома си, трябва да разберете в какви стилове може да се направи декупаж.

  • Прованс. Тази очарователна стилистична тенденция дойде от Франция.Характерна особеност на Прованс са избелените фонове и рисунки / шарки / щампи, направени в пастелни цветове. Много често майсторите украсяват такива композиции с оригинален кракелюр. Полезни са и флоралните щампи.
  • Прост град. Ще бъде възможно да се постигне дизайн в този интересен стил, ако използвате техниката деко-кръпка. В този случай се използват изрезки от вестници със скъсани ръбове. Старите снимки също са подходящи.
  • френска реколта. Основната характеристика на този ефектен стил е дизайнът, използващ два основни цвята.

Декупажът в този стил изглежда особено привлекателен на стари скринове, плотове и други подобни предмети.

  • Шаби шик. Това е още един зловещо популярен стил, който подчертава ярката индивидуалност на собствениците на дома. Декупажът, направен в тази посока, прави повърхността на даден обект много подобна на антика. Възможно е да има леко замъглени линии, надраскани ръбове.
  • викторианството. Това е луксозен стил, който е трудно да се обърка с други стилове. За да украсите мебелите по този начин, трябва да имате определени умения и опит. Основните отличителни черти на този стил: комбинация от златисти, сини, зелени цветове. Темите за декупаж могат да бъдат както следва: натюрморт, лов, букети от цветя, животни.

Общи принципи на работа

Мебелите могат да бъдат декорирани с помощта на техниката декупаж със собствените си ръце. В повечето случаи такава обработка се извършва без ненужни проблеми. Разбира се, много зависи от действията на самия господар. Много е важно да следвате инструкциите и правилно да приготвите продукта.

  • Ако планирате да проектирате конструкция от стъкло, тогава първо трябва правилно да я обезмаслите. За тази цел стъклото ще трябва да се измие, изсуши и след това да се избърше с кърпа без власинки. След това върху стъклото се нанася обезмасляващ препарат за миене на съдове, но без оцветяващи компоненти.
  • Ако се образуват калаени повърхности, тогава те ще трябва да бъдат третирани със състав на базата на вода и оцет. Тези компоненти ще трябва да се разреждат в съотношение 1 към 1. След изплакване в оцетна вода повърхността на калай се обработва с метална четка. След като премахнете всички петна, изчеткайте слоя отгоре с четка.
  • Ако планирате да работите с дърво или ламинирано ПДЧ, тогава тези материали ще трябва да бъдат шлайфани с шкурка (финозърнеста).

По-нататъшното възстановяване може да се извърши с всякакви материали. Например, много хора придават оригинален вид на стари мебели с помощта на тапети. Нека да разгледаме общите принципи на обработка на мебели, като използваме таблица като пример. Този процес изглежда така:

  1. първо, мебелите се подготвят в зависимост от материала, от който са направени;
  2. масата трябва да бъде измита, ремонтирана и отстранени съществуващите дефекти;
  3. след това всички повърхности се третират с грундова смес;
  4. масата трябва да бъде шлайфана, особено внимателно да се работи по ръбовете;
  5. тогава мебелите трябва да бъдат покрити със сива графитна боя;
  6. кутии се измерват отстрани на фасадите;
  7. след това правоъгълни парчета тапет се изрязват в съответствие с направените измервания;
  8. когато покритието изсъхне, фасадите трябва да бъдат покрити с лак отгоре.

Декоративни работилници

Със собствените си ръце можете да направите декупаж на голямо разнообразие от мебели. Това може да бъде не само маса, но и стар скрин, тумба, библиотека, кухненски конструкции и много други предмети. Помислете стъпка по стъпка няколко майсторски класа за самообработване на мебели. Тези инструкции могат да бъдат много полезни за начинаещи.

Стар скрин могат да бъдат ефектно декорирани в популярния стил шаби шик. Обикновено тази техника се използва, когато става въпрос за полирани основи. Последните често се шлифоват, за да се отстрани гланцовото покритие. Процесът на декориране ще включва следните стъпки:

  1. подгответе скрина за по-нататъшна обработка - както беше споменато по-горе, отстранете полираното покритие, отстранете целия прах, грундирайте скрина или боядисайте с акрилна боя;
  2. подгответе любимите си снимки за залепване на мебели;
  3. намажете снимките с лепило и прикрепете към подготвената повърхност на скрина;
  4. сега разредете лепилото във вода в съотношение 2: 3;
  5. намажете ръбовете с бял акрил, докато рисунката трябва постепенно да "прелива" в цвета на фона;
  6. лакирайте целия скрин на няколко слоя.

Може да стане много красиво и оригинално нощно шкафчеактуализиран с техника декупаж. Ще анализираме поетапно как да действаме, за да постигнем добър резултат.

  1. Първо, подгответе шкафа за декорация. Измийте го обилно, шлайфайте го, отстранете целия натрупан прах и след това оставете материала да изсъхне. Оцветете нощното си шкафче с бяла акрилна боя.
  2. Когато мебелите изсъхнат, боядисайте ги и след това започнете да декорирате. Трябва да подготвите салфетки с модел, който харесвате. Заедно със салфетки ще ви трябва: лепило, лак, четки.
  3. Украсете вдлъбнатините на мебелите с декупаж. Отпечатъците могат да се припокриват с други нюанси на околния интериор.
  4. Сега трябва да премахнете горния слой салфетки с цветя. Маркирайте нощното шкафче. Вътрешните пространства и чекмеджетата могат да бъдат направени по-богати и по-цветни, като ги боядисате с боя от любимия ви цвят.
  5. Прикрепените салфетки трябва да изсъхнат в рамките на 24 часа.

Може да се приложи техника декупаж по отношение на изпражненията... Ако всичко е направено правилно, резултатът може да бъде много красив и ефектен дизайн. Нека анализираме майсторски клас по обработката на такива мебели. Трябва да изпълните следните стъпки:

  • първо отстранете изпражненията от краката;
  • шлайфайте табуретката с шкурка;
  • избършете добре повърхността на табуретката с парцал, потопен в ацетон, за да обезмаслите повърхността на мебелите и да премахнете всички прахови отлагания, които са се образували поради шлайфане;
  • грундирайте повърхността на табуретката със специална акрилна боя и четка, нанесете слоеве равномерно, допустимо е да нанесете до 3-4 слоя, използвайте бяло;
  • шлайфайте отново боядисаната основа с шкурка;
  • изберете салфетка с идеалния размер, поставете я върху седалката на табуретката, тъй като тя ще се залепи по-нататък;
  • покрийте салфетката с лак, покрийте добре ъглите и ръбовете, изгладете всички неравни елементи по повърхността на салфетката с лак;
  • с парче чиста шкурка отстранете излишните елементи от салфетки, които падат от ръба на табуретката;
  • изсушете добре лаковия слой;
  • когато лакът изсъхне, повърхността трябва да се шлайфа отново;
  • за да украсите страните на конструкцията, ще ви трябва кафяв гваш и малко лак; те се комбинират един с друг в малки обеми;
  • полученият състав ще трябва да се забива отстрани с четка; трябва да действате с почти суха четка;
  • обработете изпражненията с втори слой лак и изсушете всичко.

Можете просто и бързо да актуализирате стара масичка за кафе. Нека да направим стъпка по стъпка как да направим това.

  1. Подгответе мебелите за обработка. Ако е пластмасов, обезмаслете, ако е от дърво, разглобете и обработете с фино зърнест шмиргел.
  2. Нанесете грунд върху подготвената основа. Когато изсъхне напълно, нанесете боята на няколко слоя. За да създадете интересен ефект на допълнително напукване, е допустимо да използвате специален лак за кракелюр.
  3. Лакът трябва да се нанесе и след това, докато все още не е изсъхнал, нанесете снежнобял акрил. Веднага след като изсъхне, можете да започнете да лепите избрания мотив и да обработвате всичко с безцветен лак, ако не се използва craquelure. Допустимо е масичката за кафе да се лакира с лак под формата на спрей. С този продукт приложението ще се окаже по-гладко и по-точно.
  4. Когато лакираните слоеве изсъхнат, ще трябва отново да обходите старите мебели с фино зърнеста шкурка, за да осигурите по-добро сцепление с основата.
  5. Подгответе салфетки за залепване. Изрежете желаните от вас снимки с ножиците за нокти. Накиснете ги във вода (около 15 минути) и след това ги поставете върху кърпа, за да премахнете излишната влага.
  6. Декупажът може да се направи по няколко начина: горещ, сух или мокър. Ако се прави горещ декупаж, тогава изрязаният шаблон се нанася върху мебелите, залепва се и се „преминава“ върху него с гореща ютия. Ако се използва сух метод, тогава мотивите се залепват към масата и след това остатъците от лепилния състав се отстраняват с памучен тампон. Мокрият метод включва импрегнирането на чертежите в разредено лепило или лак, след което мултифорът се полага и внимателно се прехвърля от него върху основата.
  7. Когато етапът на залепване на изображения премине, трябва да го завършите с допълнителни рисунки, добавяйки сенки или тониране. След това структурата трябва да изсъхне добре.
  8. Лакът трябва да се нанесе върху масата на няколко слоя. За да постигнете чиста и гладка текстура, изсипете чиста вода в отделен съд и след това навлажнете пръста си там и изгладете с нея следите от купчината, останала от четката, докато лакът все още не е изсъхнал до края.

Много домакини предпочитат да видят в кухнята си оригинален комплект, декориран с техниката декупаж. Тук е допустимо да се говори за залепване на мебели с остатъци от стари вестници или списания. Повечето майстори избират красиви салфетки или тапети за декориране на дизайни на кухненски мебели.

В такава среда декоративните покрития с изображения на плодове, зеленчуци, кухненски прибори и други подобни неща изглеждат страхотно. Много често кухненските комплекти се допълват с оризова или черница текстурирана хартия, особено когато става въпрос за стъклени елементи. За лепене на декоративни елементи PVA лепилото е най-подходящо.

За постигане на добър ефект на фалшиво стареене се препоръчва използването на акрилни бои, битум и метална паста.

Успешни примери

Мебелите за декупаж са чудесно решение за къща или апартамент. С тази техника можете да въплъщавате различни творчески идеи. Този дизайн ще бъде подходящ във всяка стая - в детската стая, спалнята, кухнята, всекидневната.

Винтидж скрин, боядисан в бледо сива боя и допълнен от стикери с птици на вратите, ще изглежда нежно. От ярките детайли може да има само тъмни фитинги.

Стар обикновен шкаф може да бъде завършен с бяла боя и да му придаде ефект на кракелур. Завършването на необичайните мебели си струва изображения на големи рози от салфетки. Последният трябва да бъде залепен в горната и долната част на конструкцията.

Можете да украсите мебели с помощта на техника декупаж с помощта на шаблони. Така че, върху висок шкаф с няколко чекмеджета и шкаф, можете да го боядисате в матово или лъскаво бяло, оставяйки непокътнати зони под формата на големи цветя.

По време на оцветяването те трябва да бъдат покрити с шаблон.

За информация как да декупажите мебели, вижте следващото видео.

без коментари

мода

красотата

Къща